Zeevaart Combi ombouw

Wilt u uw apparaat opsturen of binnenbrengen? Gebruik dan ons Aanmeldformulier.

Wij hebben voor een groot aantal marifoons inmiddels een speciale COMBI print ontwikkeld die het mogelijk maakt om de meeste type marifoons om te kunnen bouwen naar een Combi marifoon. Combi ombouw kost in de meeste gevallen ongeveer €115,- excl. BTW, indien er ook nog ATIS ingebouwd moet worden komt daar nog €134,- excl. BTW bij.

Voor de Shipmate RS8100/8300 en voor de Sailor RT2048 hebben we hele elegante oplossingen bedacht waarbij geen extra schakelaars of knoppen worden bijgebouwd. Alle handelingen gebeuren met de reeds aanwezige schakelaars en display. zodat ook de waterdichtheid gewaarborgd blijft.

Inmiddels varen er al vele honderden marifoons met ons Combi systeem systeem rond, en zover wij weten naar volle tevredenheid.

Informatie over Zeevaart Combi marifoon

Geschiedenis

Als u vroeger naar zee ging met uw schip dan stapte u naar de havenmeester voor een verklaring van zeewaardigheid en zo kon u eenvoudig een zogenaamde KNWV ontheffing aanvragen. Met die KNWV ontheffing mocht u een marifoon bezitten die op alle kanalen 25 Watt zendvermogen ter beschikking had en met als extra kanaal 37 voor Engeland en dual watch; een faciliteit om naast het werkkanaal ten alle tijden het noodkanaal 16 uit te kunnen luisteren. Dual watch is op de binnenwateren al vele jaren verboden vanwege de grote hoeveelheid miscommunicatie die ontstond omdat men niet wist op welk kanaal de aanroep binnen kwam, en daardoor met name in de binnenvaart gevaarlijke situaties ontstonden. Sinds 1997 zijn alle KNWV ontheffingen ingetrokken en moet de schipper van af die tijd over een Marcom B of Marcom A certificaat beschikken om een zeevaart marifoon te mogen gebruiken. Dat is nog niet alles want tevens werd naast de zeevaart marifoon ten alle tijden een binnenvaart marifoon verplicht gesteld, dus 2 marifoons.

Pleziervaart

Voor de pleziervaart is toen de zogenaamde Combi marifoon toegestaan. Dit is een marifoon die dus eigenlijk 2 marifoons in 1 behuizing bevat met de volgende specificatie:

  • Binnenvaart stand: De marifoon reduceert op een aantal kanalen automatisch naar 1 watt, verzend ATIS op alle kanalen, heeft geen dual watch, heeft geen kanaal 37 heeft geen DSC mogelijkheid.
  • Zeevaart stand: Alle kanalen op kan 75 ,76 en 31 na zenden op 25 Watt zendvermogen, ATIS is uitgeschakeld, Dual watch indien aanwezig is ingeschakeld, kanaal 37 voor Engeland is geactiveerd en DSC is indien aanwezig te activeren.

Dat is dus heel wat meer dan de 1 watt vermogens knop die op elke marifoon aanwezig is en die vaak door schippers verward wordt met de Combi knop.

Beroepsvaart

Het is voor beroeps zeevaart niet toegestaan om gebruik te maken van een combi marifoon, zij dienen dus altijd 2 aparte marifoons te gebruiken.

De combi regeling komt met name in België en Duitsland erg hard aan omdat het gros van de marifoons daar een zeevaart machtiging bezit en nu dus en ATIS en Combi moeten inbouwen.

Buitenlandse marifoons

Veel buitenlandse marifoons en lowcost toestellen zijn alleen uitgerust voor zeevaart en hebben geen automatische zend vermogen reductie (Bepaalde kanalen schakelen automatisch naar 1 watt zendvermogen) en mogen daarom dus officieel niet gebruikt worden op de Europese binnenwateren. Koop daarom geen marifoon in het buitenland want 9 van de 10 keer mist hier een groot stuk elektronica voor automatische vermogen reductie ATIS etc.