|
Info over kanaal aanpassingen binnenvaart Er is de afgelopen jaren nogal wat gewijzigd in marifoonland. In 1996 werd Atis verplicht; in 1999 werd DSC ingevoerd voor de beroepszeevaart en tevens is de kanaalbezetting ingrijpend veranderd. Inmiddels wordt de wetgeving omtrent marifonie niet meer door landen individueel bepaalt maar is Europese wetgeving van kracht. Zo ontstond eerst het zogenaamde Brussel kanalen pakket, overeengekomen in Brussel en inmiddels in 2000 al weer opgevolgd door het Basel kanalen pakket overeengekomen in........., juist in 1 keer goed.. De belangrijkste wijzigingen in het Europese kanalen pakket is het zendvermogen wat voor een groot aantal kanalen naar 25 watt is verhoogd. In de oude Nederlandse marifoon waren in het verleden vrijwel alle kanalen automatisch gereduceerd tot 1watt zendvermogen ; Een reductie van 35 mijl naar 7 mijl, een en ander afhankelijk van de antenne hoogte. Als u naar het buitenland gaat, en dan met name naar Duitsland, dan is het Europese kanalen pakket verplicht. Maar ook als u naar zee gaat, of u vaart op groot water, is het sterk aan te raden om het Basel kanaalpakket te installeren. Alle werkkanalen in de blokgebieden langs de kust zijn dan ook op hoog zendvermogen te gebruiken , wat op zee zeker geen overbodige luxe is. Hoge zeegang absorbeert veel zendenergie en maakt een verbinding al snel onmogelijk op laag zendvermogen. Onderstaande tabel laat duidelijk zien welke kanalen er gewijzigd zijn. De blauwe regels zijn gewijzigd tijdens de Brussel overeenkomst. De groene regels te weten de nieuwe evenementen kanalen 87 en 88 voor wedstrijden etc op 25Watt plus de nieuwe kanalen 75 en 76 zijn in Basel overeengekomen. Wel moet worden opgemerkt dat de Nederlandse overheid van u verlangt dat u in Nederland uw marifoon handmatig naar 1 watt schakelt. Een goede gewenning is uw marifoon standaard op 1 watt te zetten en pas indien nodig 25 watt te gebruiken. U heeft voor deze kanaal bezetting het standaard Basis certificaat Marifonie nodig.
Duplex kanalen zenden en ontvangen op verschoven frequenties {zenden op de lage freq en ontvangen op de hoge freq}en kunnen daarom niet gebruikt worden om rechtstreeks van schip naar schip te communiceren tenzij de sluis of de verkeerspost de gesprekken doorzend via zijn zender. Zo kan het dus gebeuren dat u bij een sluis alle gesprekken kunt volgen totdat er bijvoorbeeld problemen ontstaan. Vanaf dat moment kan de sluiswachter beslissen om het ontvangen signaal niet meer door te zenden naar de overige schepen. Op simplex kanalen werkt u beiden op dezelfde frequentie en daarom kunt wel rechtstreeks communiceren met andere schepen. Als u uw marifoon wilt controleren met een buurman kan dat dus uitsluitend op een simplex kanaal. Wij krijgen heel vaak de klacht dat kanaal 31 niet werkt tijdens een test met de buurman. Kanaal 31 is een duplex kanaal en werkt daarom alleen tijdens een gesprek met de havenmeester, die een speciale duplex zender gebruikt welke precies omgekeerd werkt.{zenden op hoge freq, ontvangen op lage freq}. Kanaalaanpassing, kan dat ook in mijn marifoon ? U kunt eenvoudig controleren welk kanalenpakket in uw marifoon zit door bijv. kanaal 18 te selecteren. Als het 1 watt lampje direct gaat branden is uw marifoon nog ouderwets Nederlands. Als u kanaal 18 op hoog vermogen kunt gebruiken en kanaal 10 is laag vermogen, maar kanaal 75 en 76 werken niet, dan heeft u een Brussel marifoon. Als u ook kanaal 75 en 76 kunt kiezen dan voldoet uw marifoon aan de laatste Basel eis. Wij kunnen in bijna alle marifoons het nieuwe Basel kanalenpakket installeren waarin dan meestal direct kanaal 31 is opgenomen. In de meeste gevallen gaat dat dan om het vervangen van 1 of meerdere chips of wordt er nieuwe software geïnstalleerd. Veel chips voor de Nederlandse markt komen uit onze werkplaats en zijn dus altijd direct voorhanden. Bij een kanaalaanpassing moet u denken aan een prijs tussen de € 25,00 en € 50,00 excl. BTW . In oudere marifoons wordt kanaal 31 veelal opgeslagen onder een zogenaamd "P" of particulier kanaal. Zo is P1 of L1 meestal kanaal 31. Bij de Sailtron RT80 wordt de sneltoets 16 gebruikt om kanaal 31 te selecteren.
|
ContactgegevensMomenteel is geen enkele vorm van wachten of 1 uur service mogelijk Doorlooptijd 4 a 5 dagen. Maritiem Service Center A.Brand BV is geopend van: Maandag t/m vrijdag van 9.30 uur tot 17.00 uur. Om te voorkomen dat u voor een gesloten deur staat raden wij u aan te bellen voor u naar ons toekomt. Ons bedrijf is gevestigd op de Zeilklipper Willy (ontwikkeling en administratie) en de groene Tjalk Eendracht werkplaats De schepen liggen in de Parkhaven in het buitengebied Middelharnis halverwege het kanaal. Oosthavendijk 15 3241 LK Middelharnis. Belangrijk lees ROUTE BESCHRIJVING Het beste kunt u apparatuur naar ons opsturen. Wij sturen of mailen de rekening naar u toe en na betaling sturen wij uw apparatuur zo snel mogelijk weer retour. Vergeet niet uw Email adres te vermelden. Verzendkosten voor de meeste pakketen tot 10 kg is 10,50 euro. Telefoon: 0651-785819 Ma tm Vrijdag 9.00 tot 1700 uur Postadres: MSC A.Brand bv Oosthavendijk 15 3241 LK Middelharnis E-mail: info@atis-brand.com {GA NAAR START }
|